Vårdcentralen Vilan i Skara: Ett äldreteam som skapar trygghet för patienter i hemmet
Vårdcentralen Vilan i Skara, som drivs av den icke-vinstdrivande stiftelsen Bräcke Diakoni, är en viktig resurs för invånarna i området.
Vårdcentralen Vilan i Skara, som drivs av den icke-vinstdrivande stiftelsen Bräcke Diakoni, är en viktig resurs för invånarna i området. Sedan 2016 är Vilan den enda vårdcentralen i Skara. Idag har vårdcentralen nästan 18 000 listade patienter, och inom denna verksamhet spelar äldreteamet en central roll, särskilt för patienter som inte kan ta sig till vårdcentralen av olika skäl. MSD träffade teamet för att få en inblick i hur de arbetar och vilken betydelse deras insatser har för patienterna.
Äldreteamet på Vårdcentralen Vilan består av tre sjuksköterskor och en läkare, som alla är dedikerade till att ge omsorg till äldre patienter, ofta i deras egna hem. En av teamets grundpelare är att underlätta för patienter som har svårt att ta sig till vårdcentralen, vilket kan bero på fysiska eller psykiska besvär, såsom demens. Teamet gör hembesök för att säkerställa att dessa patienter får den vård de behöver, även om det är tillfälliga besvär eller mer långvariga behov.
En annan viktig uppgift för äldreteamet är att genomföra vaccinationer i hemmet. Detta gör det möjligt för patienter som annars inte skulle kunna ta sig till vårdcentralen att få vaccin mot sjukdomar som exempelvis influensa eller pneumokocker. Teamet har utvecklat ett system där de kan hålla koll på patienter som har behov av vaccination och boka in dessa på specifika vaccinationstillfällen. De arbetar också proaktivt och ställer frågan om vaccination vid hälsosamtal.
Arbetet med vaccinationer pågår året runt, och teamet är särskilt engagerade i att vaccinera äldre mot pneumokocker, influensa och covid. Säsongsbetonad vaccination mot influensa sker under höst och vinter, medan vaccin mot pneumokocker sker året runt. Äldreteamet säkerställer även att patienter får påminnelser och uppföljningar för när nästa dos är aktuell.
Liknande vaccinationsarbete görs även för andra riskgrupper, som personer med diabetes eller astma/KOL. Vaccinationsbehov för dessa patienter ses över under rutinbesök.
Dessutom planeras en vaccinationsmottagning som ska öppnas efter årsskiftet. Detta ska ge fler patienter möjlighet att vaccinera sig på vårdcentralen, de kommer även att erbjuda fler vaccin i samband med den nya vaccinationsmottagningen.
Vårdcentralen Vilan i Skara och deras äldreteam gör en värdefull insats för de äldre i kommunen. Genom sitt flexibla och uppsökande arbetssätt ser de till att patienter får den vård och de vaccinationer de behöver.6
De intervjuade har inte erhållit arvode från MSD. Innehållet uttrycker de intervjuades egna åsikter och behöver inte överensstämma med MSD:s. De intervjuade ansvarar för innehåll samt arbetssätt och metoder som omnämns. MSD rekommenderar inte användning av någon produkt på något annat sätt än vad som anges i de godkända produktinformationerna. Det är läsarens fulla ansvar att noggrant utvärdera informationen innan någon förändring i patientvård och praktik görs.
Vårdcentralen Vilan i Skara, som drivs av den icke-vinstdrivande stiftelsen Bräcke Diakoni, är en viktig resurs för invånarna i området.
Onsdag den 6 november anordnade MSD ett webbinarium om vattkoppor för BHV-personal som gästades av Magnus Borres, barnläkare/docent vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala och tidigare barnhälsovårdsöverläkare i Göteborg.
Folkhälsomyndigheten konstaterar i sin utredning att vattkoppsvaccination uppfyller Smittskyddslagens kriterier för att ingå i nationella barnvaccinationsprogrammet.
För att se detta innehåll måste du vara kvalificerad sjukvårdspersonal. Arbetar du inom hälso- och sjukvården? Klicka för att bekräfta