Intervju med Magnus Borres i samband med webbinarium om vattkoppsvaccination och Folkhälsomyndighetens utredning

Onsdag den 6 november 2024 anordnade MSD ett webbinarium om vattkoppor för BHV-personal som gästades av Magnus Borres, barnläkare/docent vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala och tidigare barnhälsovårdsöverläkare i Göteborg. Fokus för webbinariet låg på Folkhälsomyndighetens rekommendation att införa vattkoppsvaccination i det nationella barnvaccinationsprogrammet.

Magnus Borres

Vattkoppor är fortfarande en vanligt förekommande sjukdom, som oftast ger milda symtom i form av feber och kliande utslag – sjukdomen läker ofta ut av sig själv inom två veckor. På många sätt ses vattkoppor som en naturlig del av barndomen, trots att det inte alls behöver vara det. Även för de som endast får milda symtom kan sjukdoms-förloppet bli plågsamt, och ett fåtal individer drabbas av virusets allvarliga komplikationer. Något som Magnus Borres har sett många exempel på genom åren.

Magnus Borres menar att det är viktigt att se sjukdomen som mer än bara några blåsor på huden.

”Det är viktigt att se sjukdomen som mer än bara några blåsor på huden.”

Förutom att barnen får vattkoppssjukdom kan även föräldrar drabbas av påföljden av VAB, vaknätter, svårigheter att lindra barnets klåda samt smittspridning inom familjen.

Magnus Borres tycker även att det är viktigt att prata om nackdelar, för att få ett brett perspektiv på vaccination, och talar ofta med oroliga föräldrar om biverkningar samt om vaccinsäkerhet som påvisats i stora studier. Han är noga med att berätta att det såklart finns barn som reagerar på vaccination. Både föräldrar som vill vaccinera och som inte vill vaccinera anger ofta som anledning att de vill stärka sitt barns immunförsvar.

I Folkhälsomyndighetens utredning konstaterades det att vattkoppsvaccination uppfyller alla de kriterier som krävs för att ingå i ett vaccinationsprogram.

Folkhälsomyndigheten har konstaterat att även så kallad ikappvaccination är viktigt, eftersom äldre barn ofta får svårare infektion från vattkoppor – något Sverige skulle behöva få bukt med snabbt. Dock ser inte alla på vaccination på samma sätt, och det är viktigt att diskutera saken.

Ett exempel på förslag från regionernas remissrunda är att införa anmälningsplikt för vattkoppor, vilket idag inte är fallet. Fördelen med förslaget är att det då finns tydlig statistik kring inläggningar och komplikationer. På detta sätt kan regionerna följa och dokumentera effekterna av vaccinationsprogrammet.

Vattkoppsvaccination kan gynna både individen och familjen, samt minska belastningen på sjukvården. Den 30 september 2024 lämnade Folkhälsomyndigheten ett förslag till regeringen om att inkludera vattkoppor i barnvaccinationsprogrammet. Regeringen utreder just nu frågan.

Referens:

Folkhälsomyndigheten. Beslutsunderlag, vaccination mot vattkoppor i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. 2024.